Διαδερμική τραχειοστομία

Η διαδερμική τραχειοστομία αφορά μια παράκαμψη του στόματος και του λάρυγγα με τεχνητό τρόπο, προκειμένου το άτομο να αναπνέει απευθείας από την οπή που προκαλείται. Πρόκειται για μια καθιερωμένη τεχνική ως μια βασική μέθοδο για θεραπεία και υποστήριξη των βαρέων πασχόντων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι μια ασφαλής, γρήγορη και απλή μέθοδος για τον έλεγχο του αεραγωγού με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η διαδερμική τραχειοστομία;

Η διαδερμική τραχειοστομία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αν τα αίτια που οδήγησαν στην εφαρμογή της αποκατασταθούν, τότε δεν υπάρχει λόγος συνέχισής της. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει έπειτα από επείγουσα ανάγκη ή προγραμματισμένα. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις. Αυτές είναι:

  • Σε καλοήθης και κακοήθης όγκους
  • Όταν το άτομο δεν μπορεί να βήξει προκειμένου να αποβάλλει τις εκκρίσεις από τη φυσιολογική οδό από το στόμα
  • Όταν υπάρχουν τραύματα και παρουσία ξένων σωμάτων
  • Στην ύπαρξη αλλεργικών αντιδράσεων ή φλεγμονών, οι οποίες προκαλούν δύσπνοια και οίδημα στην αναπνευστική οδό
  • Σε παράλυση και των δύο φωνητικών χορδών

Γενικά η διαδερμική τραχειοστομία χρειάζεται ειδική φροντίδα και περιποίηση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν επιπλοκές και να είναι αποτελεσματική. Για το λόγο αυτό επιτάσσεται αλλαγή του τραχειοσωλήνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθημερινές αναρροφήσεις. Επίσης, είναι σημαντικό η σίτιση του ατόμου να γίνεται σε καθιστή θέση παραμένοντας στη θέση αυτή για τουλάχιστον μία ώρα.

Φυσικά -για ακόμη μια φορά- η καλή επικοινωνία και σχέση με το γιατρό είναι απαραίτητη, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να σας ενημερώσει και να σας εκπαιδεύσει σε μια ποιοτική φροντίδα.