Επαγγελματικά νοσήματα

Υπάρχουν κάποιες πνευμονικές ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με τον χώρο εργασίας. Ουσιαστικά αποτελούν παθήσεις, οι οποίες έχουν προκληθεί ή επιδεινωθεί από τα υλικά στα οποία εκτίθεται ένα άτομο στο χώρο εργασίας του.
Τα επαγγελματικά νοσήματα μπορούν να εκδηλωθούν άμεσα μόλις το άτομο επισκεφθεί τη δουλειά του (ονομαζόμενο ως «πυρετός της Δευτέρας») ή μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που πλέον δεν εργάζονται λόγω συνταξιοδότησης ή απομάκρυνσης από το συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο η ασθένειά τους οφείλεται στην προηγούμενη επαγγελματική τους απασχόληση.

Οι ουσίες στις οποίες μπορεί να εκτεθεί κάποιος στο εργασιακό περιβάλλον και να είναι επιβλαβείς είναι οι οργανικές, οι οποίες περιέχονται στα άλευρα, το βαμβάκι, το σιτάρι, τα περιττώματα ζώων και πουλιών ή οι ανόργανες όπως τα ορυκτά μέταλλα (αμίαντος), τα βαρέα μέταλλα (κοβάλτιο), οι συνθετικές χημικές ουσίες, οι βαφές κ.ά.

Τα επαγγελματικά νοσήματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος σχετίζονται με το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα εγκαύματα από εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, τις διάμεσες πνευμονοπάθειες – πνευμονοκονιώσεις, τη φυματίωση, τη νόσο των  λεγεωνάριων, τιςκακοήθειες του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (κακοήθεια υπεζωκότα).

Για την πρόληψη από τα επαγγελματικά νοσήματα και για ένα ποιοτικότερο εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικό να αλλάξει η κατάσταση της έκθεσης στην αιτία. Πλέον υπάρχουν διάφορα νομικά πλαίσια στην Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία των εργαζομένων από επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος εργασίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πρότυπα έκθεσης για να καθορίσει το επίπεδο ασφάλειας των ρύπων σύμφωνα με το οποίο δεν αναμένονται σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία.