Πνευμονικά οζίδια

Οζίδιο ή όζος ονομάζεται ένας ανατομικός φυσιολογικός ή παθολογικός σχηματισμός. Τα οζίδια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η παρουσία ενός οζιδίου στον πνεύμονα αφορά μια μικρή βλάβη, που περιβάλλεται από κανονικό πνευμονικό ιστό και ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως σε έναν από τους δυο πνεύμονες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υπέρπυκνο ιστό σε σχέση με το υπόλοιπο πνευμονικό παρέγχυμα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανιχνεύεται τυχαία, καθώς το πνευμονικό οζίδιο δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Αν υπάρχει ένδειξη συμπτώματος, αυτό σχετίζεται με συριγμό στην αναπνοή, βήχα, δύσπνοια και πυρετό (ειδικά αν συνυπάρχει με πνευμονία). Εντοπίζεται με κάποια απεικονιστική εξέταση (ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος). Το μέγεθός του δεν υπερβαίνει συνήθως τα 3cm σε διάμετρο και γενικά αν είναι κάτω από 6mm θεωρείται ως καλοήθες υπό παρακολούθηση. Διακρίνονται σε μονήρη όζο, όταν πρόκειται για την παρουσία ενός όζου ή σε πολλαπλούς. Κατά τη διάγνωση είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καλοήθεια ή αν υπάρχει κακοήθεια αρχικού σταδίου. Οι πιθανότητες για να είναι καλοήθες αυξάνονται στις περιπτώσεις που το άτομο είναι μικρότερο των 40 ετών, δεν είναι καπνιστής και όταν το οζίδιο έχει εναπόθεση ασβεστίου και έχει μικρό μέγεθος.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους;

Τα πνευμονικά οζίδια μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις ή φλεγμονές (μύκητες, φυματίωση, απόστημα πνεύμονα, εστιακή πνευμονία), μη λοιμώδη αίτια (ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοκκιωμάτωση Wegener, σαρκοΐδωση) ή σε άλλα είδη σχηματισμών καλοηθών όγκων του πνεύμονα (αμαρτώματα, βρογχικά αδενώματα, χονδρώματα, λιπώματα, ινώματα).

Υπάρχει θεραπεία;

Τα καλοήθη πνευμονικά οζίδια δεν απαιτούν χειρουργική αφαίρεση και είναι υπό ιατρική παρακολούθηση με επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες θώρακος για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, που χρειάζεται να αφαιρεθούν όπως όταν υπάρχουν συμπτώματα πόνου αιμόπτυσης κ.ά., όταν υπάρχει η δυνατότητα μετατροπή σε κακοήθεια και όταν επιπλέκονται συχνά με πνευμονίες.