Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο

Οι διαταραχές της αναπνοής είναι μια στον ύπνο είναι συχνή διαταραχή, η οποία επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους. Πρόκειται για ένα ευρύ όρο, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει ένα φάσμα αναπνευστικών διαταραχών που οδηγούν σε μη φυσιολογική αναπνοή κατά τον ύπνο. Οι διαταραχές της αναπνοής εκδηλώνονται με διαφορετική συμπτωματολογία στον καθένα, όπως με τη μορφή του ροχαλητού έως την αποφρακτική υπνική άπνοια (ή υποάπνοια), η οποία περιλαμβάνει επανειλημμένα επεισόδια μερικής ή ολικής απόφραξης της αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποιες είναι οι διαταραχές αναπνοής στον ύπνο;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, αλλά η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η υπνική άπνοια, όπου ο όρος άπνοια σημαίνει προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Η υπνική άπνοια συνήθως αναφέρεται στο σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΑΥ), κατά την οποία το άτομο στιγμιαία δεν μπορεί να αναπνεύσει λόγω της προσωρινής απόφραξης του αεραγωγού στο λαιμό (φάρυγγας). Αυτό μπορεί να συμβεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ευεξία και τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Οι παράγοντες που επιβαρύνουν και επηρεάζουν την εμφάνιση της υπνικής άπνοιας είναι η ηλικία (άτομα άνω των 60 ετών), η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η γονιδιακή προδιάθεση.

Το ροχαλητό είναι ένα από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, χωρίς απαραίτητα αυτό να σηματοδοτεί πως όλοι όσοι ροχαλίζουν πάσχουν από υπνική άπνοια. Συνήθως, το ροχαλητό είναι το πρωταρχικό σύμπτωμα που θα τους παρακινήσει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει λόγω της κακής ποιότητας ύπνου και της αναπνευστικής διαταραχής είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πρωινές κεφαλαλγίες, η νυκτουρία (συχνή νυχτερινή ούρηση), προβλήματα που αφορούν την ερωτική επιθυμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση βάρους. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τα συμπτώματα αυτά μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, εγκεφαλική βλάβη και κατάθλιψη.

Τα άτομα που παρουσιάζουν υπνική άπνοια συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ή απλώς να συνειδητοποιούν ότι ροχαλίζουν ή ότι παίρνουν σπασμωδικές εισπνοές και πως νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η παρατήρηση και διαπίστωση της διαταραχής από άτομα του περιβάλλοντος.

Υπάρχει θεραπεία;

Μια λεπτομερής καταγραφή του ύπνου, η αξιολόγηση των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση από τον ειδικό αρκούν για να τεθεί η διάγνωση. Στη συνέχεια μπορεί να συσταθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η θεραπεία που θεωρείται αποτελεσματική για την υπνική άπνοια είναι η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP), η οποία είναι απλή και εξαιρετικά χαμηλή σε κόστος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικού μηχανήματος, το οποίο παράγει ροή αέρα μέσω μάσκας πάνω στη μύτη (ή στη μύτη και στο στόμα) σε πίεση η οποία ρυθμίζεται ώστε να κρατήσει το λαιμό ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Για να υπάρχει συνεχές όφελος, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε νύχτα. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν τη συσκευή που φοριέται μέσα στο στόμα προκειμένου να φέρει την κάτω γνάθο προς τα εμπρός ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των αμυγδαλών.