Νεοπλασίες του πνεύμονα

Ως νεοπλασία χαρακτηρίζεται ο ανώμαλος πολλαπλασιασμός των κυττάρων, ο οποίος προκαλεί συνήθως τη δημιουργία μιας μάζας ή ενός όγκου. Οι νεοπλασίες διακρίνονται σε καλοήθεις, προ-κακοήθεις (καρκίνωμα in situ) ή κακοήθεις (καρκίνος).

Οι κακοήθειες του πνεύμονα αποτελούν ένα είδος καρκίνου που ξεκινά από τα κύτταρα και τους ιστούς των πνευμόνων και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως προσβάλλει την τραχεία (αναπνευστικός σωλήνας), τους βρόγχους (αεραγωγοί) ή τις πνευμονικές κυψελίδες. Διακρίνεται στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους που καπνίζουν και στον μη μικροκυτταρικό με  πιο κοινή μορφή το αδενοκαρκίνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα;

Ο πιο συχνός και κοινός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν νεοπλασίες στον πνεύμονα λόγω του ότι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες σχετίζονται με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ), έκθεση σε ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον (σε αμίαντο, σκόνη ξύλου, αναθυμιάσεις συγκόλλησης, αρσενικό, βιομηχανικά μέταλλα, π.χ. βηρύλλιο και χρώμιο) και σε έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου (σε ραδόνιο ή καπνό λόγω καύσης άνθρακα). Άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, ενώ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα διατρέχουν τα άτομα που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), Πνευμονική ίνωση, Καρκίνο της κεφαλής, του τραχήλου (λαιμού) ή του οισοφάγου και από Λέμφωμα ή καρκίνο του μαστού (αντιμετώπιση με ακτινοθεραπεία θώρακος).

Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;

Αν η νεοπλασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τότε μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο τα συμπτώματα μπορεί να είναι είτε πιο ήπια είτε πιο θορυβώδη. Μερικά από τα πιο βασικά είναι η δύσπνοια, ο συριγμός, οι συχνές λοιμώξεις, ο πόνος στην περιοχή του θώρακα, ο βήχας (παραγωγικός και ξηρός), η αλλαγή στο βήχα του καπνιστή, η ξαφνική απώλεια βάρους, η επίμονη κόπωση και αδυναμία και το βράχνιασμα.

Όταν διαπιστωθούν μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα και αν η παρουσία τους είναι αισθητή και εμμένουσα για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε είναι σημαντικό το άτομο να απευθυνθεί άμεσα στον πνευμονολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

Υπάρχει θεραπεία;

Όπως και σε όλες τις παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νεοπλασιών του πνεύμονα, οι οποίες αντίστοιχα απαιτούν μια σειρά από διαφορετικές θεραπείες. Το πλάνο θεραπείας που θα ακολουθήσει ο ειδικός θα διαμορφωθεί με βάση τη διάγνωση, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Επομένως, οι μέθοδοι αντιμετώπισης μπορεί να επικεντρωθούν είτε στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα (θεραπευτική αγωγή, χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία κ.ά.) είτε στο να βοηθήσει το άτομο να έχει μια καλύτερη και ποιοτική ζωή με τον καρκίνο του πνεύμονα (παρηγορητική θεραπεία).