Μελέτη ύπνου

Οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο αφορούν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που ξεκινά από το φαινομενικά αθώο και απλό ροχαλητό και μπορεί να φτάνουν μέχρι το σοβαρό Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών/ Υποπνοιών στον Ύπνο. Ο ύπνος, και ιδιαίτερα ο νυχτερινός ύπνος, είναι μια λειτουργία απαραίτητη για τη ζωή και την καλή ψυχική και σωματική υγεία. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει αρνητικά όλα τα συστήματα του ανθρώπου και μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, ανεξήγητη υπνηλία, αδύναμη μνήμη κ.ά.. Η ευεργετική και αναζωογονητική δράση του ύπνου περιορίζεται σημαντικά όταν συντρέχουν διάφορα αίτια που διακόπτουν τη συνέχειά του. Το συχνότερο αίτιο «κατακερματισμού» του νυχτερινού ύπνου είναι οι διαταραχές της αναπνοής και για τη διάγνωσή τους απαιτείται η μελέτη ύπνου. Με αυτή την εξέταση γίνεται μια ολονύχτια καταγραφή της αναπνοής, των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (οξυμετρία) και διάφορων άλλων πληροφοριών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια παθολογία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαταραχών του ύπνου είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η ανατομική διαμόρφωση (π.χ. οπισθογναθία, μικρογναθία κλπ) που προδιαθέτει σε υπνική άπνοια, ο υποθυροειδισμός ή ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, τα καρδιακά νοσήματα, διάφορα αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα, η κατάχρηση αλκοόλ, η λήψη ορισμένων ηρεμιστικών ή άλλων νευρολογικών-ψυχιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Πως γίνεται η μελέτη ύπνου;

Για την εξέταση αυτή χρειάζεται να απευθυνθείτε είτε σε εξειδικευμένο γιατρό είτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ή εργαστήριο. Προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μελέτη ύπνου, ο εξεταζόμενος χρειάζεται να παραμείνει και να κοιμηθεί ένα βράδυ στην κλινική ή το εργαστήριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και όσο ο εξεταζόμενος κοιμάται γίνεται καταγραφή πολλαπλών παραμέτρων όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα, έλεγχος αναπνοής με ειδικούς αισθητήρες, έλεγχος κίνησης μυών θώρακος και κοιλιάς, καρδιογράφημα, έλεγχος ροχαλητού, οξυμετρία, καθορισμός θέσης σώματος και έλεγχος κινήσεων άκρων.