Δύσπνοια – Εύκολη κόπωση

Ως δύσπνοια ορίζεται η δυσκολία της αναπνοής, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Η μορφή που εκδηλώνεται η δύσπνοια ομοιάζει με αυτή του λαχανιάσματος ή του συριγμού. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σταδιακά είτε ξαφνικά. H δύσπνοια συνήθως συνδέεται με διάφορους παθολογικούς τύπους αναπνευστικών διαταραχών, αλλά μπορεί να συσχετίζεται και με ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το στρες και το άγχος. Μερικές από τις παθολογικές καταστάσεις των πνευμόνων, οι οποίες σχετίζονται με τη δύσπνοια και τη μειωμένη αντοχή είναι το βρογχικό άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα διάμεσα πνευμονικά νοσήματα (όπως ίνωσησαρκοείδωση), η πνευμονική υπέρταση, η αναιμία, οι ρευματολογικές παθήσεις και οι καρδιοπάθειες

Υπάρχει θεραπεία για τη δύσπνοια;

Για την αντιμετώπιση της δύσπνοιας, χρειάζεται αρχικά να τεθεί διάγνωση από τον ειδικό ώστε να είναι ακριβή τα αίτια εμφάνισής της. Επίσης, η θεραπευτική της αντιμετώπιση εξαρτάται από το αν πρόκειται για ένα παροδικό επεισόδιο ή αν είναι οξύ και επίμονο. Στις περιπτώσεις που η δύσπνοια αποτελεί σύμπτωμα ενός αναπνευστικού προβλήματος όπως είναι το άσθμα, η αλλεργία ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τότε η φαρμακευτική αγωγή και η κατάλληλη θεραπεία παραχωρούνται από τον πνευμονολόγο, αφού διενεργηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις. Επιπρόσθετα η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η μείωση του βάρους και ένταξη της φυσικής άσκηση αποτελούν στοιχεία που βοηθούν στα διάφορα αναπνευστικά προβλήματα.

Πότε να συμβουλευτώ ειδικό;

Άμεση -έως και επείγουσα- θεωρείται η περίπτωση της ξαφνικής αναπνευστικής δυσκολίας, η οποία έχει κάποια διάρκεια και δεν υποχωρεί. Στις περιπτώσεις όπου το σύμπτωμα παρατηρείται καθημερινά ή περιστασιακά, είναι χρήσιμο να γίνει παρακολούθηση από ειδικό.